ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Και να λοιπόν που τα «κοράκια» της Ενέργειας έφτασαν έξω από το σπίτι μας…

 

Και να λοιπόν που τα «κοράκια» της Ενέργειας έφτασαν έξω από το σπίτι μας…
Η Εταιρεία ανεμογεννητριών GAIACOMM Ε.Π.E. ζητάει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης να κατασκευάσει δυο αιολικά πάρκα στα βουνά της Λάκκας Σούλι. Και δεν πρόκειται για 5-10 ανεμογεννήτριες αλλά για μια κολοσσιαία επέμβαση σε δυο ορεινούς όγκους της περιοχής μας, με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό - κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Ο χώρος για το πρώτο πάρκο που αιτείται η εταιρεία είναι μετά τα Δερβίζιανα, πάνω από τα Μελιανά, μέχρι το Ριζοβούνι περίπου. Εκεί θα εγκατασταθούν, ούτε μια ούτε δυο, αλλά 25 ανεμογεννήτριες.
Ο δεύτερος χώρος, είναι στο βουνό που αντικρύζουμε κάθε πρωί τον ήλιο ν’ ανατέλλει και τα βράδια την πανσέληνο να κάνει την εμφάνισή της: το Κακούρι. Οι 21 ανεμογεννήτριες θα ξεκινούν πάνω από τη Μπογόρτσα και θα φτάνουν σχεδόν μέχρι τη Βρυσούλα.
Αν δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία των δυο αυτών πάρκων θα συντελεστεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς:
§ Θα ιδιωτικοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Τα βουνά μας θα γίνουν απρόσιτα σε όλους μας.
§ Θα συντελεστεί μια εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των βουνών μας. Όσα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα κι αν περιγράφονται στις τεχνικές εκθέσεις-μελέτες -εγκρίσεις, για υπό όρους «αποκατάσταση του βουνού» μετά τα έργα ή μετά την παύση της λειτουργίας τους, η αλήθεια είναι μια: τα έργα τοποθέτησης, η διάνοιξη νέων δρόμων για να περάσουν τα θηριώδη μηχανήματα και φορτηγά, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, θ’ αφήσουν ανεπούλωτες πληγές στα βουνά μας. Κι όταν αποσβεστεί η επένδυση, μετά από 20-25 χρόνια, θ’ απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
§ Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους των χωριών μας, αλλά και στους λίγους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που έχουν απομείνει στην περιοχή μας. Γι’ αυτούς ίσως θα σημάνει και το τελικό χτύπημα μετά τα απανωτά αντιαγροτικά μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Κάποιος μπορεί να πεί: «Μήπως είναι υπερβολικά όλα αυτά; Εδώ μας έρχεται μια επένδυση, εμείς θα τη διώξουμε από την πάμφτωχη περιοχή μας;» Μακάρι να ήταν έτσι… Ας αναλογιστούμε:
Ποια οφέλη θα έχει η περιοχή μας από αυτή την επένδυση;
Μήπως θα φθηνύνει το ρεύμα;
Μήπως θα βρουν δουλειά οι εναπομείναντες νέοι της περιοχής;
Μήπως θα γίνουν τα έργα αφορμή να ζωντανέψουν τα χωριά μας;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ…
§ Οι όποιες – πιθανές θέσεις εργασίας, θ’ αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής (λίγους μήνες), ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, θα είναι απειροελάχιστες.
§ Τα όποια ανταποδοτικά οφέλη – αν υπάρξουν βέβαια - για την τοπική κοινωνία θα είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων της ενέργειας και μπροστά στην καταστροφή που θα συντελεστεί.
§ Οι μόνοι που θα φουσκώνουν τα πορτοφόλια τους, θα είναι οι μέτοχοι της κάθε GAIACOMM που από τη μια, μέσα από την προκλητική κρατική επιδότηση και τις φοροαπαλλαγές θα στήσουν «τζάμπα το μαγαζί τους», κι από την άλλη με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, θα κερδοσκοπούν από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια. (Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το κράτος εφάρμοζε την ίδια πολιτική επιδότησης για τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μας).
Η ΕΥΘΥΝΗ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ
ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;;;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια